monks 1077839 640Teszik fel a kérdést nap, mint nap a Páciensek. Rendelőnkben ez egy örök kérdés. A nagy általánosságban azt szoktam mondani, hogy az első alkalom a döntő. Ott minden eldől. 

Azonban a tapasztalatom az, hogy, ha valakinek megoldódik egy problémája, akkor hátradől, és mindent ugyanúgy csinál, mint eddig. Ő megtette a lépéseket, eljött, még talán közreműködött is a gyógyulásban és jobb esetben nem csak tőlem várta, hogy segítsek. És ennyi.

Terhes lett, kijött a veseköve, elmúlt a felfúvódása, már nem fáj a dereka stb.
De meddig? Meddig tartsanak valójában a természetgyógyászati „beavatkozások”?

Én erre azt válaszolom, hogy addig, míg meg nem tanulunk önállóan járni. Vagyis olyan, mint amikor az Édesanya már elengedi a gyermeke kezét, de a gyermek tudja, hogy bármikor visszatérhet segítségért.
Valamikor együtt tanultak, együtt tették meg az első lépést, Anya átadta a tudást, a szeretet, vagyis kísérte az úton a gyermeket addig, amíg már helyt tudott állni akkor is, amikor nem volt ott.
Számomra a természetgyógyászat is ilyen.
Aki eljön hozzám, az mindig útmutatásért jön, hiszen valahol megakadt az élete. Lehet ez testi vagy lelki betegség egyaránt. Ez egy amolyan felkérés, és ezután együtt indulunk el az úton. Igyekszem legjobb tudásomat adni, hogy felkészítsem az útkeresőt arra, hogy egyedül is bátran mehessen a saját ösvényén, tudatva azt, hogy bármikor, ha elakad, akkor visszatérhet, és segítséget kérhet. De a cél az, hogy ne alakítsunk ki kötést! Csakúgy, mint az Anya-gyermek kapcsolatban. Tanuljunk meg felelősséget vállalni tetteinkért, az életünkért, és tanuljunk egy kis önállóságot!

Mindenkinél más az út, más a folyamat és más az időtartam. A legfontosabb számomra az együttműködés. Ha az megvan, vagyis én is beleteszek 100%-ot és kedves Páciens is beletesz 100%-ot, akkor szuper csapatmunka jön létre.

Bátran állíthatom, hogy amikor ez az összhang megvan, akkor a kezelések, terápiák hatékonysága is sokkal nagyobb. A gond akkor kezdődik, mikor ellenáll a Páciens, hiszen ő még nem áll készen egy változásra, és lehet, hogy csak egy állomás vagyok az életében, akinél a saját igazát keresi. Ekkor egy vagy két alkalom után továbbáll, és megy és megy, és keresi önmagát, az életfeladatát, a megoldásokat újabbnál, újabb terapeutáknál.
Ha elhatároztad, hogy szeretnéd kezedbe venni a sorsod, szeretnél az épp aktuális problémádon túllépni, szeretnél többet tenni magadért mind testileg, mind lelkileg, akkor készülj egy káprázatos, de rázós utazásra a terapeutáddal, akit választottál, vagy akit épp az élet sodort „véletlenül”, céllal az utadba.

Az utadon érezni fogod, hogy mikor kell elengedned a segítő kezet, és vagy ha nem, akkor a terapeutád tudni fogja! Ez nem mindig akkor van, mikor egy adott probléma megoldódik. Van, hogy még tovább mentek együtt, mert van még valami, amit ez az adott probléma felhozott. Így tehát például, ha a veseköved távozott a kúrák hatására, de a lelki oldala még ottmaradt megoldatlanul. Sokan ilyenkor már örülnek, hogy vége, sikerült túljutni a nehézségeken, de a java még csak most kezdődne. Ugyanis, ha nincs feldolgozva minden oldalról egy adott helyzet, probléma, akkor gyakran újra szembetaláljuk magunkat ugyanazzal a gonddal. Ekkor vagy azt gondolja Páciens, hogy semmit nem ért a természetgyógyászati kezelés vagy jobb esetben, visszamegy, és belevág újra a kezelésbe, remélhetőleg már úgy, hogy test, lélek, szellem szinten ránéznek – Páciens és terapeuta egyaránt – a egoldandó feladatra.

Van, hogy több terapeuta bevonása hozza meg a várt javulást, sőt, az is előfordult, hogy a Páciens már oly sok terapeutánál járt, és az utolsó gyógyító teszi fel a pontot az I-re. De tudd, hogy az összes terapeuta, akinél jártál hozzájárult ahhoz, hogy most ott legyél, ahol vagy, úgy, ahogy vagy! kéz a kézben

Hiszen, az vagy, aki vagy! Egy csodálatos ember, akinek olykor segítségre, támaszra, útmutatásra van szüksége ahhoz, hogy továbbmenjen az útján! Én köszönettel tartozom a Pácienseimnek, hogy kísérhetem őket az
útjukon! Természetesen addig, amíg szükséges! Utána, mint egy Anya, hátradőlök, és csodálattal nézem, hogy milyen magabiztosan, elszántan megy előre Mindenki a saját útján, és hálával telt szívem, hogy részese lehettem az életüknek!

Szeretettel:
Németh Krisztina, okleveles természetgyógyász, reflexológus, fitoterapeuta
www.kristalyvirag.hu

Képek: pixabay.com

 

Pin It on Pinterest

Oszd meg ha tetszett

Köszönöm a megosztást és azok is, akiknek érdekes lehet. Szeretni fognak érte!